Ανακαλύφθηκαν παράξενα προϊστορικά ζώα που έκαναν ομαδικά την ανάγκη τους | MOLWNLAVE.COM

0
Σε γιγάντια αποχωρητήρια μετέτρεπαν πριν 240 εκατομμύρια χρόνια μεγάλες εκτάσεις της Αργεντινής κοπάδια προϊστορικών ζώων του είδουςDinodontosaurus.
Ο Dinodontosaurus ανήκει στους Δικυνόδοντες, ερπετά που μοιάζουν με θηλαστικά.
Πρόκειται για γιγάντιο φυτοφάγο ζώο, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ρινόκερο και «δαιμονισμένο» σκύλο.
Στο πλαίσιο μελέτης, επιστήμονες του Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Αργεντινής διαπίστωσαν πως μεγάλα κοπάδια του προϊστορικού ζώου αφόδευαν σε κοινά αποχωρητήρια, επιλεγμένες περιοχές για να αφήσουν την κοπριά τους.
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν την έρευνα πριν δυο χρόνια στην βορειοδυτική Αργεντινή και αμέσως άρχισαν να βρίσκουν απολιθωμένα περιττώματα που χρονολογούνται από τα μέσα της Τριασικής περιόδου, πριν 240 εκατομμύρια χρόνια.
Εκείνη την εποχή, οι δεινόσαυροι μόλις είχαν αρχίσει να εμφανίζονται και στην περιοχή κυριαρχούσαν περίεργα ερπετά που έμοιαζαν με θηλαστικά.
Σε μερικές περιοχές υπήρχαν ως και 94 στρογγυλά απολιθώματα περιττωμάτων ανά τετραγωνικό μέτρο.
Τα απολιθώματα είχαν διάμετρο από ένα ως 35 εκατοστά, κάτι που υποδεικνύει αγέλη μικρών και μεγάλων ζώων που αφόδευαν ομαδικά.
Συνολικά, οι επιστήμονες βρήκαν οκτώ αποχωρητήρια στην περιοχή που μελέτησαν και όπως διαπίστωσαν, το μόνο ζώο που μπορούσε να παράγει περιττώματα διαμέτρου ως και 35 εκατοστών εκείνη την εποχή ήταν ο Dinodontosaurus, το φυτοφάγο ερπετό που ζύγιζε ως και 3.000 κιλά.
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, θεωρείται σημαντική γιατί οι περιοχές που εντοπίστηκαν αποτελούν τα αρχαιότερα αποχωρητήρια μεγάλων ζώων.
Σημειώνεται ότι η ανάλυση των απολιθωμάτων επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο Dinodontosaurus ήταν φυτοφάγος, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε εξακριβωθεί.
Πολλά σύγχρονα ζώα, μεταξύ των οποίων οι ελέφαντες, τα λάμα και οι ρινόκεροι, αφοδεύουν σε κοινά αποχωρητήρια. Ακόμα και τα ρακούν έχουν αυτή τη συνήθεια, επιλέγοντας συχνά τις αυλές κατοικιών.

Post a comment

 
Top