Γέμισε νεκρά ψάρια η λίμνη Παμβώτιδα. | MOLWNLAVE.COM

0
Αντιμέτωποι με το θέαμα των νεκρών ψαριών, κυρίως γόνου, βρίσκονται ψαράδες και περαστικοί στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια εμφανίστηκαν στα νερά από την παραλίμνια περιοχή μέσα στην πόλη κάτω από το κάστρο, μέχρι το χωριό Καστρίτσα, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ψαράδων, η εμφάνιση των νεκρών ψαριών, ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο παρελθόν από τον Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, στην λίμνη συνήθως επικρατούν ανοξικές και υποξικές συνθήκες, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου, που παρατηρείται λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν αφενός και αφετέρου της απουσία φυτών στον πυθμένα, ώστε να γίνει φωτοσύνθεση και να παράγουν οξυγόνο.
Να σημειωθεί ότι η λίμνη, σε ορισμένα σημεία, παρουσιάζει μαύρες κηλίδες, ενώ η δυσοσμία που αναδύεται από το νερό είναι έντονη.

Την προηγουμένη εβδομάδα, στα παραλίμνια χωριά του δήμου Ιωαννιτών, η δυσοσμία ήταν ανυπόφορη, ενώ όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ασυνείδητοι άδειασαν στα νερά της λίμνης βοθρολύματα, που εντοπίστηκαν στην περιοχή κοντά στη Μονή Δουραχάνης.
Μάλιστα τότε, οι ντόπιοι ψαράδες προειδοποιούσαν ότι ήταν μεγάλος ο κίνδυνος να έχει χαθεί ο γόνος των ψαριών της φετινής χρονιάς.
Απαντήσεις στα αίτια του θανάτου των ψαριών, θα δώσουν οι ειδικές αναλύσεις που θα γίνουν.
Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση τους τόνους βοθρολυμάτων που ρίξανε στην λίμνη τώρα ανναρωτιόνται τι φταίει. Δείτε την ΕΔΩ.

Post a comment

 
Top