Αμείλικτη η Μόσχα-Καμία εξαίρεση σε Ελλάδα και Κύπρο για το εμπάργκο,συμμετείχαν στις ενέργειες κατά της Ρωσίας και τώρα θα ''το πληρώσουν''. | MOLWNLAVE.COM


«Η Ρωσία γνωρίζει τις ανησυχίες της κυπριακής πλευράς και της ελληνικής πλευράς λόγω των μέτρων που αποφασίστηκαν για εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου στην πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία Σεργκέι Φιλιμόνοφ, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Κύπρος επειδή ενέκρινε και αυτή τα μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία για αυτό και η απάντηση της Ρωσίας, επίσης, αφορά σε όλες τις χώρες ακόμα και αυτές που βρίσκονται σε ύφεση» όπως η Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν από τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εξαιρεθούν κάποιες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η Κύπρος, ο κ. Φιλιμόνοφ ανέφερε πως «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά φυσικά θα ληφθεί υπόψη η στάση που τηρούσε η κυπριακή πλευρά κατά τη συζήτηση αυτών των μέτρων σε διάφορα σώματα της ΕΕ», ανέφερε, κάτι που δεν μπορεί καν να ειπωθεί για την Ελλάδα που πρωτοστάτησε διά του Ε.Βενιζέλου στην αναγνώριση της νεοναζιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κύπρος ενδεχομένως να “χτυπιέται” περισσότερο από άλλες χώρες. Οπως γράφει σήμερα και ο Τύπος η ζημιά για την κυπριακή πλευρά από το εμπάργκο της Μόσχας θα ανέλθει σε 11-15 δισεκατομμύρια ευρώ".

Σε παρατήρηση πως η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του μνημονίου με την Τρόικα, ανέφερε: «Oλα αυτά τα γνωρίζουμε και τα λαμβάνουμε υπόψη». Είπε ακόμη πως οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας εξακολουθούν να είναι καλές.

Ανέφερε ωστόσο πως αυτή την περίοδο βρίσκονται στη Λευκωσία εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για επαφές με αξιωματούχους του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις οποίες θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου και πως ενδεχομένως να συζητηθεί και αυτό το θέμα που προέκυψε.

Ο κ. Φιλιμόνοφ υπογράμμισε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Μόσχα «είναι απαντητικά. Δεν άρχισε το θέμα από τη Ρωσία. Το θέμα το ξεκίνησε η Αμερική που βάζει σε πολύ δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους. Στην ουσία τους οδηγεί σε αυτοκτονία, ιδιαίτερα χώρες όπως η Κύπρος που εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, από τις εξωτερικές ανταλλαγές στον τομέα της οικονομίας, από τη βοήθεια του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών σχετικών οργάνων», και βέβαια και η Ελλάδα.
 
Top