Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι Σφίγγες της Αμφίπολης(φωτο) | MOLWNLAVE.COM


Ποια είναι τα νέα δεδομένα από τις ανασκαφές που διεξάγονται στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών, τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.
Πλήρως αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης.
Το ύψος των αγαλμάτων, που είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο Θάσου, είναι 1,45 μ., ενώ το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών, που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.
Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.
Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, ακόμη, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.

Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο:
πηγη
 
Top