Τι είναι το αέριο Σαρίν και τι προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό; | MOLWNLAVE.COM

Tο τοξικό αέριο Σαρίν λέγεται ότι έριξαν οι δυνάμεις του Άσαντ πριν λίγα εικοσιτετράωρα στη Συρία προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων παιδιών. Σήμερα, οι αμερικανικές δυνάμεις "απάντησαν" στην χρήση χημικών όπλων από τον Σύρο Πρόεδρο βομβαρδίζοντας την χώρα. Τι είναι όμως αυτός ο παράγοντας που σκορπά τον θάνατο και τι προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό; 


Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τοξικό χημικό όπλο που χτυπά το νευρικό σύστημα. Είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο. Στην αρχή ο εγκέγαλος χάνει την ικανότητα να δώσει εντολή στα άκρα του να κινηθούν μέχρι να παραλύσουν τελείως. Ύστερα το θύμα έχει σπασμούς, ρινορραγία, τα μάτια του δακρύζουν, κάνει εμετό και εν τέλει το αναπνευστικό του σύστημα καταρρέει με αποτέλεσμα τον θάνατό του.


Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του συγκριτικά με άλλους τοξικούς χημικούς παράγοντες: 


Το Σαρίν είχε κατασκευαστεί από επιστήμονες στη ναζιστική γερμανία ως φυτοφάρμακο, αλλά ποτέ δεν είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε κατηγορηθεί πως το είχε στο οπλοστάσιό του και ότι το χρησιμοποίησε κατά τον Ιρανο-ιρακινό πόλεμο. Επίσης στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μια παραθρησκευτική οργάνωση στην Ιαπωνία που πίστευε στο τέλος του κόσμου, πραγματοποίησε δυο επιθέσεις προκαλώντας τον θάνατο 20 ανθρώπων. Όμως το χημικό όπλο δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται στην Συρία. Ίχνη του έχουν βρεθεί τον Αύγουστο του 2013. Τότε ο ΟΗΕ είχε ξεκινήσει έρευνα στη χώρα για πιθανά εγκλήματα πολέμου. 
πηγη
 
Top