Ο εξτρεμιστής που στρατολογούσε στην ISIS και φανάτισε τους δράστες του Λονδίνου προστατευόταν από την ΜΙ5 | MOLWNLAVE.COM

Οι τρομοκράτες που πυροδότησαν βία στο Λονδίνο τη νύχτα της 3ης Ιουνίου ήταν μέρος ενός ευρύτερου εξτρεμιστικού δικτύου που παρακολουθείτο στενά από την MI5 εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο δίκτυο ασχολήθηκε έντονα με την πρόσληψη Βρετανών για να πολεμήσουν με τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane και Youssef Zaghba ήταν οι τρεις τρομοκράτες που πυροβολήθηκαν αφού συμμετείχαν σε βίαιη επίθεση με βαν και μαχαίρια στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τόσο ο Butt όσο και ο Redouane ήταν μακρόχρονα μέλη του απαγορευμένου εξτρεμιστικού δικτύου που ήταν παλαιότερα γνωστό ως al-Muhajiroun. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το δίκτυο λειτουργούσε με διαφορετικά ονόματα όπως Shariah4UK, Muslims4Crusades και Islam4UK. Αφού αρχικά ιδρύθηκε από τον Λιβανέζο Omar Bakri Mohammed, ο οποίος απαγορεύθηκε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις της 7/7, το δίκτυο αργότερα διοικούσε ο αναπληρωτής του Bakri, ο Anjem Choudary.

Κόκκινες σημαίες, χαμένες

Ο Choudary καταδικάστηκε το 2016 για υποστήριξη και ενθάρρυνση υποστήριξης του ISIS.

Ωστόσο, ο Τύπος αγνόησε εξαιρετικά τον βαθμό στον οποίο η περίεργη ελευθερία του Choudary να λειτουργεί στη Βρετανία, και να στέλνει Βρετανούς μουσουλμάνους να πολεμήσουν σε ξένα θέατρα, συνδέθηκε με την αδιαφανή σχέση του με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας.

Ο Khuram Butt ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική και την ΜΙ5, η οποία τον ερεύνησε το 2015. Η επίσημη γραμμή είναι ότι ήταν αποπροσανατολισμένος, καθώς δεν βρέθηκε καμία ένδειξη σχεδίου επίθεσης.

Ανώνυμες βρετανικές πηγές αντιτρομοκρατίας, ωστόσο, δήλωσαν στο CNN ότι ο Butt ήταν το αντικείμενο ενός “πλήρους πακέτου” ερευνητικών μέτρων, καθώς πιστεύεται ότι ήταν “ένας από τους πιο επικίνδυνους εξτρεμιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο”. Μετά το Σεπτέμβριο του 2014, όταν η ISIS άρχισε να ζητά επιθέσεις εναντίον της Δύσης, οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ”ανησυχούσαν όλο και περισσότερο ότι τα μέλη του al-Muhajiroun που παρέμειναν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξήγαγαν τρομοκρατικές επιθέσεις”. Οι πηγές είπαν ότι ”ένας από αυτούς για τους οποίους ανησυχούσαν περισσότερο ήταν ο Butt.”

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Redouane πολέμησε με τη Λιβυκή Ισλαμιστική στρατιωτική μονάδα Liwa al-Ummah για να ανατρέψει τον Μουαμάρ Καντάφι. Η Λιβυκή ασφάλεια και διπλωματικές πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι αυτή η στρατιωτική μονάδα έστειλε ξένους μαχητές στη Συρία μετά την επανάσταση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ, πολλοί από τους οποίους «πήγαν να πολεμήσουν δίπλα με τους εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα στη Συρία».

Όπως αναφέρει ο Βρετανός αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Mark Curtis: “Η Liwa al-Ummah σχηματίστηκε από έναν αντιπρόεδρο του Abdul Hakim Belhaj, πρώην εμίρη της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.” Ο Belhaj συνέχισε για να γίνει στρατιωτικός διοικητής στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ στην Τρίπολη για να ρίξει τον Καντάφι το 2011. Και το 2012, οι μαχητές της Liwa al-Ummah στη Συρία συγχωνεύθηκαν με την κύρια επαναστατική δύναμη, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) – ο οποίος έλαβε άμεση στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από τις χώρες του Κόλπου και της Τουρκίας.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία αρνήθηκε ότι ο τρίτος επιτιθέμενος, ο Zaghba, ήταν γνωστός στις αρχές, περιγράφοντάς τον ως “όχι θέμα ενδιαφέροντος της αστυνομίας ή της MI5”.

Ιταλός υπήκοος Μαροκινής καταγωγής, ο Zaghba είχε μπει επίσης στο ραντάρ των Ιταλικών μυστικών υπηρεσιών τον Μάρτιο του 2016. Οι αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Μπολόνια προσπαθώντας να πάρει μια πτήση προς την Τουρκία για να φτάσει στη Συρία, και είχε δώσει πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του στις Μαροκινές αρχές, καθώς και στην MI5 και την MI6 – σημειώνοντας ότι είπε στις αρχές της Μπολόνια ότι ήθελε να γίνει τρομοκράτης.

Παρά την ύπαρξη σε λίστα παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ε.Ε., κατόρθωσε να εισέλθει στη Βρετανία χωρίς προβλήματα.

Στρατολογητές της ISIS

Αρκετές πηγές που μου μίλησαν με την προϋπόθεση ανωνυμίας ανέφεραν ότι γνώριζαν τόσο τον Butt όσο και τον Redouane, χαρακτηρίζοντάς τους ως διαβόητους «ταραχοποιούς» που απέφευγαν οι ευρύτερες μουσουλμανικές κοινότητες.

“Ναι, ήξερα αυτούς τους τύπους, συνήθιζαν να κυκλοφορούν στο δρόμο κάτω από μένα στο Barking”, είπε ένας μουσουλμάνος κάτοικος του ανατολικού Λονδίνου. “Ήταν γνωστοί ως ανοιχτοί υποστηρικτές του ISIS. Συνήθιζαν να στρατολογούν ανθρώπους για να πάνε στη Συρία και να πολεμήσουν. Δεν ήταν μυστικό.”

Η πηγή ήταν εξοικειωμένη με τον Khuram Butt, αλλά δεν γνώριζε τους άλλους επιτιθέμενους του Λονδίνου. “Ήταν μέρος του δικτύου al-Muhajiroun. Ήταν τα αγόρια του Anjem Choudary. Όταν ξεσπούσε ο πόλεμος της Συρίας, αυτοί οι άνθρωποι οργάνωναν πολλούς ανθρώπους για να πάνε εκεί και να πολεμήσουν. Το έκαναν υπό ανθρωπιστική κάλυψη, προσποιούμενοι ότι επρόκειτο να δώσουν βοήθεια και τέτοια πράγματα.”

Μια άλλη πηγή που εδρεύει στο βόρειο Λονδίνο γνώριζε τόσο τον Butt όσο και τον Redouane ως οπαδούς του Anjem Choudary. Είπε ότι είχαν ενταχθεί στην al Muhajiroun μετά την 11η Σεπτεμβρίου και όποτε θα έπεφτε πάνω τους, θα μιλούσαν “όλο σχετικά με την καταπολέμηση των άπιστων Σιιτών, ότι είναι χειρότεροι από τους Εβραίους κ.λπ.”

Είπε ότι αγωνίζονταν ανοιχτά για την υποστήριξη του ISIS: “Φίλε, αυτοί οι τύποι ήταν καθαροί και σαφείς. Θεωρούσαν το Ιράκ και τη Συρία ως γη του χαλιφάτου. Όπως και πριν αγαπούσαν τους Ταλιμπάν αλλά τους επέκριναν ότι δεν το έκαναν χαλιφάτο. Προσκαλούσαν πάντα τους ανθρώπους να ενταχθούν στην τζιχάντ και τη Συρία. Τίποτα το καινούριο”.
Η ανοικτή πόρτα της MI5


Σύμφωνα με μια έρευνα του Middle East Eye, από το 2011 έως τις αρχές του 2013, η ΜΙ5 λειτούργησε μια πολιτική «ανοιχτής πόρτας» για τους Βρετανούς να ταξιδεύουν και να πολεμούν στη Λιβύη και τη Συρία. Οι ξένοι μαχητές δήλωσαν στο MEE ότι τα ταξίδια τους είχαν διευκολυνθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας.

Μετά το ταξίδι στη Λιβύη το Μάιο του 2011, ένας Βρετανός μαχητής “προσεγγίσθηκε από δύο αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής στο σαλόνι αναχώρησης που του είπαν ότι εάν επρόκειτο να πολεμήσει θα διέπραττε έγκλημα”.

Ο μαχητής τους έδωσε το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου ενός αξιωματικού της MI5. Μετά από μια γρήγορη τηλεφωνική κλήση σε αυτόν, του έγινε νόημα να μπει μέσα.

“Καθώς περίμενε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, είπε ότι ο ίδιος αξιωματικός της MI5 τον κάλεσε να του πει ότι το είχε «ξεκαθαρίσει»…

Ένας άλλος Βρετανός πολίτης με εμπειρία μαχητή τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία με ομάδες ανταρτών είπε επίσης στο MEE ότι ήταν σε θέση να ταξιδέψει από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς διακοπή.

«Δεν τέθηκαν ερωτήσεις», είπε.

Η πολιτική «ανοιχτών θυρών» σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του Καντάφι και του Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία. Διοχευτεμένοι μέσω των συμμάχων μας, τα κράτη του Κόλπου και την Τουρκία, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της στήριξης δεν πήγε στους κοσμικούς επαναστάτες αλλά σε σκληρές Ισλαμικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Αλ Κάιντα και η ISIS.

Κάτω από αυτή την «ανοιχτή πόρτα», όπως παρατηρεί ο Curtis, «τουλάχιστον ένας επιτιθέμενος στο Λονδίνο και ο βομβαρδιστής του Μάντσεστερ μπόρεσαν να ταξιδέψουν στη Λιβύη για να πολεμήσουν τον πόλεμο της Βρετανίας»

Από το 2011, ο πρωταρχικός υπεύθυνος για την στρατολόγηση Βρετανών για να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ήταν ο Anjem Choudary.

Από τους 850 Βρετανούς που πήγαν να συμμετάσχουν σε διάφορες εξεγερτικές ομάδες στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, οι περισσότεροι από αυτούς – 500 περίπου – είχαν στρατολογηθεί από τον Choudary για να πολεμήσουν με το ISIS. Ο Choudary συνδέθηκε επίσης με έως και 15 τρομοκρατικά σχέδια από το 2001. Αυτά τα εκπληκτικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν από την αστυνομία μετά την καταδίκη του Choudary πέρυσι.

Ευαίσθητα έγγραφα του ISIS επιβεβαιώνουν τον κρίσιμο ρόλο του πρώην δικτύου al-Muhajiroun σε αυτήν την σήραγγα τρόμου Βρετανίας-ISIS. Τα έγγραφα, που διέρρευσαν στις αρχές του 2016, αναγνώριζαν τον σύμβουλο του Choudary – τον Omar Bakri Mohammed – ως χορηγό των Βρετανών που προσπαθούσαν να εισαχθούν στο ISIS.

Ο ρόλος του Choudary ως βασικού υποκινητή στην στρατολόγηση Βρετανών μουσουλμάνων για να ενταχθούν στην τζιχάντ της ISIS στη Συρία, συνέβη ακριβώς την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας λειτουργούσαν μια πολιτική «ανοιχτής πόρτας» για την αύξηση των ανταρτών κατά του Καντάφι και του Άσαντ.

Αυτές οι δραστηριότητες ήταν γνωστές στη Βρετανική αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών. Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα εξτρεμιστών που συνδέονται με τον Choudary φυλακίστηκε για υποστήριξη του ISIS και παρότρυνση των ανθρώπων να πολεμήσουν στη Συρία, μετά από μια 20μηνη μυστική επιχείρηση της αστυνομίας.

Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσον ο λόγος που δεν έγινε τίποτα για να κλείσει η δραστηριότητα του Choudary ήταν η χρησιμότητά του στην «ανοιχτή πόρτα» της MI5 στη Λιβύη και τη Συρία.

Στρατολογητές της MI5 και της ISIS, κάθονται σε ένα δέντρο

Η επίσημη εξήγηση της παράλειψης διώξεων για τον Bakri και τον Choudary για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρά αυτή την ιστορία είναι ότι οι δυο τους ήταν περίεργα έξυπνοι στο να φαίνονται ότι παραμένουν στη σωστή πλευρά του νόμου. Προφανώς, αυτό σήμαινε ότι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής δυσκολεύονταν να φτιάξουν μια υπόθεση εναντίον τους.

Αυτό το σενάριο είναι προβληματικό. Οι πηγές ασφαλείας που μιλάνε έξω από τις επίσημες ανακοινώσεις του Τύπου έχουν επισημάνει μια κάπως διαφορετική πραγματικότητα: ότι τόσο ο Bakri όσο και ο Choudary είχαν δεσμούς με την MI5.

Στο βιβλίο του “Ο Τρόπος του Κόσμου“, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Ron Suskind, μιλά για τον τρόπο που του είπε ένας ανώτερος αξιωματικός της MI5 ότι ο Bakri υπήρξε από καιρό πληροφοριοδότης της υπηρεσίας ασφαλείας, που «βοήθησε την ΜΙ5 σε πολλές από τις έρευνές της».

Ο Bakri επιβεβαίωσε το ίδιο σε συνέντευξή του στον Suskind. “Ο Bakri απολάμβανε την φήμη του και ήταν πρόθυμος να το πληρώσει με πληροφορίες που έδινε στην αστυνομία”, έγραψε ο Suskind.

“Είναι ένα ύφασμα λεπτών αλληλένδετων αναγκών: οι [Βρετανικές αρχές] πρέπει να είναι σε μια συνομιλία σε ένα πίσω κανάλι με κάποιον που δουλεύει την βαλβίδα ατμού του μουσουλμανικού θυμού. Ο Bakri χρειάζεται κάλυψη υγείας.”

Οι δεσμοί του Bakri με τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για την υποστήριξη ξένων επιχειρήσεων, άλλωστε, πηγαίνουν πίσω δεκαετίες.

Όπως έγραψα στην Independent την Κυριακή:

“Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό του Αμερικανικού στρατού, John Loftus, τρεις ανώτερες φιγούρες της al-Muhajiroun – ο κ. Bakri Mohammed, ο Abu Hamza και ο Haroon Rashid Aswat – προσλήφθηκαν από την MI6 το 1996 για να επηρεάσουν τις Ισλαμικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια.”

Αλλά η σύνδεση δεν σταμάτησε εκεί.

Το 2000, ο Bakri παραδέχτηκε την εκπαίδευση Βρετανών μουσουλμάνων για να πολεμήσουν ως τζιχαντιστές στο εξωτερικό, καυχώμενος: «Η Βρετανική κυβέρνηση ξέρει ποιοί είμαστε. Η ΜΙ5 μας έχει ανακρίνει πολλές φορές. Νομίζω ότι τώρα έχουμε κάτι που ονομάζεται δημόσια ασυλία. “

Ένα χρόνο αργότερα, η ιδιωτική εταιρία ασφαλείας που δημιούργησε ο Bakri μαζί με τον Abu Hamza – οι Υπηρεσίες Ασφαλείας Sakina – δέχτηκαν εισβολή από την αστυνομία και τελικά έκλεισαν. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο την εποχή εκείνη, ο βουλευτής Andrew Dismore ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία έστελνε Βρετανούς “στο εξωτερικό για εκπαίδευση τζιχάντ με όπλα και πυρομαχικά”. Ο Bakri δεν συνελήφθη, ούτε μάλιστα κατηγορήθηκε ή διώχθηκε.

Εν ολίγοις, η χρησιμότητα του Omar Bakri στις Βρετανικές κρατικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, όπως τα Βαλκάνια, φαίνεται να του παρείχαν ασυλία στην στρατολόγηση εξτρεμιστών πίσω στο σπίτι.

Μέχρι σήμερα, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι ο Bakri και το δίκτυο al-Muhajiroun διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της στρατολόγησης, της ριζοσπαστικοποίησης και του εφοδιασμού πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις της 7/7 στο Λονδίνο. Η τελική καταπίεση των κρίσιμων ενδείξεων αυτού του γεγονότος από τα κυβερνητικά σενάρια, παρά την υποχρεωτική ανάγνωση για όλους τους νομικούς συμβούλους κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του δικαστή για την 7/7, έδωσε στην ομάδα εικονική ελεύθερη βασιλεία.

Έτσι, ο ακρολύτης του Omar Bakri και αναπληρωτής του, ο Anjem Choudary, ακολούθησε μια ομοίως γοητευμένη ζωή.

Μέρες μετά την καταδίκη για τρομοκρατία του Choudary, ο Will Geddes – ένας πρώην αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής της Scotland Yard που είχε διερευνήσει τον Choudary – αποκάλυψε ότι πριν από τη διαδικασία, ο Choudary είχε επίσης προστατευτεί από την MI5.

Η Telegraph ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ”στην πρώτη γραμμή του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Βρετανία” εδώ και 20 χρόνια:

“Οι υπηρεσίες ασφαλείας εμπόδισαν επανειλημμένα τη Scotland Yard να διεξάγει ποινικές έρευνες εναντίον του κήρυκα μίσους Anjem Choudary … Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής αισθάνονταν συχνά ότι είχαν αρκετά στοιχεία για να φτιάξουν μια υπόθεση εναντίον του ριζοσπαστικοποιημένου κληρικού, μόνο για να τους πουν από την ΜΙ5 να καθυστερήσουν, γιατί ήταν κρίσιμης σημασίας για μια από τις τρέχουσες έρευνές τους.”

Ήταν μόνο τον Αύγουστο του 2015, αφού ο Choudary δημοσίευσε βίντεο στο YouTube στο διαδίκτυο όπου τεκμηριωνόταν ανοιχτά η υποστήριξή του προς το ISIS, τελικά διώχθηκε. Πριν από αυτό, η αστυνομία πίστευε ότι είχε μια στεγανή υπόθεση, αλλά η απόφαση να μην ασκηθεί δίωξη είχε προέλθει από την MI5.

Ο ίδιος ο Geddes είπε στην εφημερίδα:

“Είμαι έκπληκτος που του επιτρέψαμε να συνεχίσει για όσο καιρό το έκανε. Ήταν χωμένος μέχρι το λαιμό σε αυτό, αλλά η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει πλήρεις έρευνες για τους ανθρώπους αν η υπηρεσία ασφαλείας λέει ότι εργάζεται για μια πραγματικά μεγάλη δουλειά, επειδή έχουν την προτεραιότητα. Αυτό έκαναν συνεχώς. Ενώ η αστυνομία μπορεί να είχε πολλές αποδείξεις, τραβήχτηκαν πίσω από την υπηρεσία ασφαλείας επειδή [ο Choudary] ήταν ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν. Ήταν πολύ απογοητευτικό και προκάλεσε κάποια ένταση, αλλά μας είπαν ότι έπρεπε να εξετάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα.”

Η μεγαλύτερη εικόνα: Πόλεμος

Ο Geddes δεν απάντησε σε ένα αίτημα για το ερώτημα εάν η μεγαλύτερη εικόνα θα μπορούσε να περιλαμβάνει στόχους της Βρετανικής εξωτερικής πολιτικής στη Συρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Charles Shoebridge, έναν πρώην αξιωματικό πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Βρετανικό Στρατό και τη Μητροπολιτική Αστυνομία, «οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έκαναν τίποτα» για να σταματήσουν Βρετανούς πολίτες «να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Λιβύη και τη Συρία».

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι αυτοί οι Βρετανοί «δεν το είχαν μυστικό στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και μερικές φορές δημοσιεύοντας αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές πράξεις και εγκλήματα πολέμου». Υπήρξε ένας «προφανής κίνδυνος τρομοκρατικου μπούμερανγκ αν τέτοιοι εκπαιδευμένοι και έμπειροι εξτρεμιστές επιστρέψουν στη Βρετανία».

Ο Shoebridge είχε επισημάνει την εποχή εκείνη ότι «αυτό το ‘κάνεις τα στραβά μάτια’ ήταν στην πραγματικότητα συνεπές με τη θέση της Βρετανικής κυβέρνησης της έντονης ανοιχτής και συγκαλυμμένης υποστήριξης αντάρτικων ομάδων στη Λιβύη και τη Συρία, προσπαθώντας να ανατρέψουν τον Καντάφι και τον Άσαντ». Το να κάνεις τα στραβά μάτια, πρόσθεσε, ήταν επίσης σύμφωνο με ένα “μεγάλο ιστορικό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που επέτρεπε τη χρησιμοποίηση και τη διευκόλυνση Ισλαμιστών εξτρεμιστών για να αποσταθεροποιήσουν ‘εχθρικά’ κράτη, από το Σοβιετικά κατεχόμενο Αφγανιστάν στη δεκαετία του 80, μέσω της Βοσνίας και της Τσετσενίας, στη Λιβύη και τη Συρίας σήμερα …

“Ήταν μόνο το 2013, όταν ομάδες όπως το ISIS άρχισαν να βλάπτουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συρία και το Ιράκ και να σκοτώνουν Αμερικανούς και Βρετανούς πολίτες, που έγιναν οποιεσδήποτε ενέργειες για να σταματήσουν Βρετανοί τζιχαντιστές να ταξιδεύουν ή να συλλαμβάνονται και να διώκονται εκείνοι που επέστρεψαν. Σε αυτή τη φάση είναι πιθανό να έφτασε ένα σημείο ανατροπής στην εγγενή σύγκρουση μεταξύ των προτεραιοτήτων της ΜΙ6 για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανατροπή του Καντάφι και του Άσαντ, και στην προτεραιότητα της ΜΙ5 να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ασφαλές από την τρομοκρατία – Πράγματι, είναι πιθανό ότι ένα σημείο ανατροπής επετεύχθη επίσης εσωτερικά εντός της ίδιας της MI5. Σε κάθε περίπτωση, από το 2013 άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κυβερνητική πολιτική άλλαξε.”

Η επίσημη θέση για όλα αυτά είναι ότι πριν από το 2013 δεν υπήρχε η απαραίτητη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών που ταξίδευαν. Ο Shoebridge το απορρίπτει ως ανοησία: «Πρώτον, είναι παράνομο να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία στο εξωτερικό από το 2006 και, δεύτερον, η νέα νομοθεσία που εισήχθη από το 2013 και μετά έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα».

Στην πραγματικότητα, μόλις γύρω στο 2014 οι Βρετανοί αξιωματούχοι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κινούνταν πιο επιθετικά για να σταματήσουν την al-Muhajiroun.

Ζήτησα από το Υπουργείο Εσωτερικών να επιβεβαιώσει εάν ο Choudary ήταν πράγματι πληροφοριοδότης της MI5 και εάν οι Βρετανικές αρχές γνώριζαν ότι στρατολογούσε Βρετανούς στη Συρία – συμπεριλαμβανομένου του ρόλου οποιουδήποτε από τους εισβολείς του Λονδίνου ως «ξένων μαχητών».

Ένας εκπρόσωπος είπε: “Δεν σχολιάζουμε τα άτομα που ονομάζονται ενώ αυτή η έρευνα συνεχίζεται ή ανταποκρινόμενοι σε εικασίες”.

Αλλά αν ο Geddes και ο Shoebridge είναι σωστοί, τότε όταν ο Anjem Choudary – ο κορυφαίος στρατολογητής της ISIS στη Βρετανία – έστελνε Βρετανούς στη Συρία, ήταν, με τα λόγια του Geddes, “επιτρεπόμενος … να συνεχίσει” από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας.

Η απόφαση να μην διωχθεί ο Choudary είχε θανατηφόρες συνέπειες. Τον Φεβρουάριο, περίπου οι μισοί Βρετανοί μαχητές που είχαν ταξιδέψει στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη επέστρεψαν.

Το Νοέμβριο του 2014, ως γραμματέας του υπουργείου, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το JTAC, το Κοινό Κέντρο Ανάλυσης Τρομοκρατίας (Joint Terrorism Analysis Centre), αύξησε το επίπεδο απειλής για τη διεθνή τρομοκρατία από «ουσιαστικό» σε «σοβαρό», υποδεικνύοντας ότι μια επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούνταν “πιθανή”. Η ανακοίνωση του Μαΐου διευκρίνισε ότι το επίπεδο απειλής αυξήθηκε κυρίως λόγω της απειλής από 500 Βρετανούς υπηκόους που πολέμησαν σε μεγάλο βαθμό με το ISIS:

“Η απόφαση για αλλαγή του επιπέδου απειλής βασίστηκε κυρίως στις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, όπου η τρομοκρατική ομάδα ISIL ελέγχει τις περιοχές της επικράτειας. Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 500 Βρετανοί υπήκοοι ταξίδεψαν στη Συρία και στο Ιράκ, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν … Το ISIL και οι δυτικοί μαχητές του αντιπροσωπεύουν πλέον μία από τις σοβαρότερες τρομοκρατικές απειλές που αντιμετωπίζουμε.”

Συμπαιγνία

Ήταν η «ανοιχτή πόρτα» της πολιτικής της Τερέζα Μέι προς τους Βρετανούς που αγωνίζονται σε ξένα κράτη, γεγονός που διευκόλυνε άμεσα την επέκταση αυτής της απειλής.

Υπό την πολιτική αυτή, ο επικεφαλής συντονιστής του διαδρόμου Βρετανίας-ISIS, ο Choudary, είχε ενεργό δεσμό με την MI5, η οποία εμπόδιζε τους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής να τον διώξουν.

Αυτό δημιουργεί άμεση σύνδεση μεταξύ της ατιμωρησίας του Choudary στη Βρετανία μέχρι το 2015 και των βραχυπρόθεσμων στόχων εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας στη Συρία.

“Όταν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρατιώτες συνεργάζονταν με τους Τούρκους για να εκπαιδεύσουν διάφορες Συριακές ομάδες ανταρτών, πολλοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ήξεραν ότι μεταξύ αυτών που εκπαιδεύαμε ήταν η επόμενη φουρνιά τζιχαντιστών”, δήλωσε ο Alastair Crooke, πρώην 30ετής ανώτερος αξιωματικός της MI6 που αντιμετώπισε Ισλαμικές ομάδες σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. “Αλλά η CIA ήταν σταθεροποιημένη στην αλλαγή καθεστώτος. Γνωρίζαμε ότι ακόμη και αν σε κάποια στιγμή η ISIS τελικά ηττηθεί, αυτές οι Ισλαμικές ομάδες θα κινούνταν κατά των κοσμικών και των μετριοπαθών δυνάμεων”.

Αυτή η συμπαιγνία μεταξύ των Δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας και του Ισλαμικού εξτρεμισμού, μου είπε ο Crooke, έχει πολύ μεγάλες ρίζες σε μια νοοτροπία μυστικών υπηρεσιών που έφτανε μέχρι τη δεκαετία του 1920 “όταν στην προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε τον έλεγχο της Αραβικής Χερσονήσου, ο βασιλιάς Αμπντουλαζίζ μας είπε ότι το κλειδί είναι ο Βαχαμπισμός.”

Αυτή η συμμαχία κορυφώθηκε στον πόλεμο στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ’80, που ήταν «η πρώτη σαφής χρήση Ισλαμιστών ριζοσπαστικών για να προκληθεί η Ρωσία σε εισβολή. Αυτό έθεσε την κατάσταση από τότε. Από τότε, οι υπηρεσίες πληροφοριών μας είχαν μια βαθιά περιπλεγμένη ιστορία με Ισλαμιστικές ομάδες βασιζόμενες στην πεποίθηση ότι η Σαουδική Αραβία είχε τη δύναμη να τις ενεργοποιήσει και να τις απενεργοποιήσει κατά βούληση».

Ισλαμιστικές ομάδες χρησιμοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Βρετανών και των Αμερικανών, δήλωσε ο Crooke, ουσιαστικά «για τον έλεγχο και τον περιορισμό της Μέσης Ανατολής» εναντίον διαφορετικών δυνάμεων, του Νασερισμού, των εθνικιστών και πιο πρόσφατα των Μπααθιστών.

Ίσως η πιο επικριτική γνώση του Crooke ήταν πως οι ενέργειες αυτές οδήγησαν τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών του Κόλπου για τη διεξαγωγή περιφερειακών επιχειρήσεων.

“Στη δεκαετία του 1980, η Σαουδική Αραβία άρχισε να πληρώνει για επιχειρήσεις με μεγάλα χρηματικά ποσά – κάτι που θεωρήθηκε αποδεκτό για το συμφέρον της προσβολής της επιρροής της ΕΣΣΔ στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών μας όλο και περισσότερο εξαρτώνταν από τη χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας. Αν ήθελαν να αποφύγουν το Κογκρέσο ή την κοινοβουλευτική εποπτεία και να συνεχίσουν να επεκτείνουν δύσκολες και ευαίσθητες επιχειρήσεις ανεπίσημα, θα πήγαιναν αντ’ αυτού στους εταίρους τους του Κόλπου”.

Ο αντίκτυπος αυτού στην ακεραιότητα της Αμερικανικής και Βρετανικής κοινότητας πληροφοριών είναι καταστροφικός:

“Η υπόθεση είναι ότι αυτό δεν επηρεάζει την ακεραιότητα των μυστικών υπηρεσιών, αλλά το κάνει σαφώς. Τα κράτη του Κόλπου έχουν καταστεί υπεύθυνοι πληρωμών για την αύξηση των δαπανών για επιχειρήσεις πληροφοριών που οι υπηρεσίες ασφαλείας προτιμούν να μην αποκαλύπτονται”.

Η “αρχική επιρροή κατευθείαν στις υπηρεσίες πληροφοριών”, δήλωσε ο Crooke, “συμπληρώνεται από τεράστιες επιδοτήσεις σε think-tanks στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο που δημιουργούν ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό κλίμα. Έχει οδηγήσει πολλούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να απορροφήσουν ασυγκράτως το σενάριο του βασιλείου του Κόλπου της περιοχής – στο οποίο θεωρείται απολύτως εντάξει η χρήση του Σουνιτικού Ισλαμισμού για την ανατροπή κυβερνήσεων όπως του Καντάφι ή του Άσαντ, χωρίς κανένα προβληματισμό.”

Για τον Crooke, αυτή η νοοτροπία είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση τέτοιων αποτυχημένων πολιτικών και εξηγεί γιατί στις πρώτες ημέρες της Αραβικής Άνοιξης οι Δυτικοί πολιτικοί πίστευαν ότι θα μπορούσαν «να χρησιμοποιούν Ισλαμιστές όλων των ειδών ως χρήσιμα εργαλεία για να επιφέρουν αλλαγές και ότι οι σύμμαχοί μας στο Κόλπο θα μπορούσαν να ελέγξουν όλα αυτά.”

Ρώτησα τον κ. Crooke τι πρέπει να γίνει – ειδικά τώρα, με τον πρωτοφανή ύστερο από τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία σε διάστημα τριών μηνών:


“Πρέπει να ξεκινήσουμε φέρνοντας αυτά τα θέματα στη συνείδηση. Μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες που απαιτούνται για την επίλυσή τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ένταση μεταξύ ενός «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία» ενώ παράλληλα με κάποιους τρόπους βρισκόμαστε στο κρεβάτι με τρομοκράτες, έχει προκαλέσει καταστροφή”.

Για τον Shoebridge, ο μεγαλύτερος ελέφαντας στην αίθουσα είναι η μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών: “Επαναλαμβανόμενα, η MI5 αποφάσισε να μην αναπτύξει σημαντικούς φυσικούς και ηλεκτρονικούς πόρους παρακολούθησης ενάντια σε εξτρεμιστές που ήταν γνωστοί σε αυτήν και που στη συνέχεια συνέχιζαν να διαπράττουν ή να επιχειρούν τρομοκρατικές επιθέσεις – Το Μάντσεστερ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.”

Μία εξήγηση γι ‘αυτό θα μπορούσε να είναι ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων με τις οποίες η MI5 δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των πόρων της είναι «ελαττωματικές». Άλλη θα μπορούσε να είναι ότι ορισμένοι εξτρεμιστές «δούλευαν πραγματικά ως πληροφοριοδότες για την MI5, θεωρούμενοι υπό έλεγχο ή αξιόπιστοι, και επομένως δεν χρειάζεται να παρακολουθούνται.”

Πώς μπορούμε πραγματικά να γνωρίζουμε;

“Μόνο μια πλήρως εξουσιοδοτημένη και εντελώς ανεξάρτητη έρευνα θα μπορούσε να αποδείξει την αλήθεια του θέματος – και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί σύντομα”.

πηγη
 
Top