ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα και το Ισραήλ μοιράζονται τα τουρκικά F-35A, η ΕΑΒ θα κατασκευάζει κομμάτια της ατράκτου. | MOLWNLAVE.COM

Η είδηση, που χρειαστήκαμε αρκετή ώρα για την “επεξεργαστούμε” έρχεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, και από το έγκυρο Gemini. Η Τουρκία πλέον θεωρείται πως βρίσκεται εκτός του προγράμματος JSF, και η βιομηχανική της συμμετοχή τερματίζεται απότομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν από το 2017 για το ενδεχόμενο αυτό, και μάλιστα έχουν σταλεί ήδη εξωδίκως οι διακοπές των συνεργασιών της Lockheed Martin με τις τουρκικές εταιρείες.Στην θέση τους, ειδικά στο τμήμα των ηλεκτρονικών μπαίνουν ισραηλινές εταιρείες, με επικεφαλής την ΙΑΙ, ενώ ένα κομμάτι έρχεται και στην ελληνική ΕΑΒ. Συγκεκριμένα η ΕΑΒ θα κατασκευάζει από το 2021 το οπίσθιο μέρος της ατράκτου, αυτό που δέχεται και αρκετές καταπονήσεις.

Τώρα, σε ότι αφορά τα τουρκικά F-35A, είναι προφανές πως αυτά δεν θα παραδοθούν. Τα πρώτα 4, που έχουν ήδη κατασκευαστεί, θα οδηγηθούν στην Έρημο της Αριζόνα και θα αποθηκευτούν. Τα υπόλοιπα, που βρίσκονται σε φάση παραγγελιών στην γραμμή παραγωγής, θα μοιραστούν μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες μιλούν πως τα αεροσκάφη 5 ως 12 θα γίνουν F-35I, ενώ τα αεροσκάφη 13-24 θα παραδοθούν στην Ελλάδα. Τα αεροσκάφη 24-30 δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό πως θα μοιραστούν, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το γεγονός της λήψης ή μη ευνοϊκής χρηματοδότησης από την Ελλάδα.


Σύμφωνα με το όσα γίνονται γνωστά, η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα των 12 F-35AH με χρήματα από την σύμβαση των F-16V (περισσεύουν περίπου 500 εκ. δολάρια), ενώ ποσό θα προέλθει από πώληση κάποιων F-16C/D Block 30, ενώ πιθανολογείται πως θα αποσυρθούν άμεσα και τα Mirage 2000EGM/BGM. Όπως μαθαίνουμε, η βάση των F-35A, που θα φτάσουν στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2021, θα είναι η Λάρισα. Εκεί άλλωστε θα επενδύσουν υψηλά ποσά οι ΗΠΑ για την δημιουργία υποδομών για τα F-22A.
www.ptisidiastima.com
 
Top