Ιταλικό drones UAV MQ-9 τόλμησε να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Λιβύης,καταρρίφθηκε επί τόπου. | MOLWNLAVE.COM

0
Φωτογραφίες από ένα κατεστραμμένο UAV MQ-9UAV MQ-9 της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Λιβύη έκαναν την εμφάνισή τους στα social media την Τετάρτη.

Ένα από τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε κοντά στην πόλη Ταρχούνα της Λιβύης, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, την Τετάρτη, σύμφωνα με το Aviationist. Το αερόχημα ήταν σε μια αποστολή αναγνώρισης, και δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το drone συνετρίβη ή καταρρίφθηκε.


Ο επίσημος λογαριασμός του ιταλικού Γενικού Επιτελείου Άμυνας στο Twitter επιβεβαίωσε τις φήμες το απόγευμα της Τετάρτης, δηλώνοντας ότι το drone είχε «πέσει στο έδαφος της Λιβύης» ενώ «πραγματοποιούσε μια αποστολή υποστήριξης της επιχείρησης Mare Sicuro», στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Η Ιταλία, μαζί με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, με αποτέλεσμα την δολοφονία του και την βύθιση της χώρας σε εμφύλιο πόλεμο.

​Επί του παρόντος, η Ιταλία υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), με έδρα την Τρίπολη και επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ. Η GNA ιδρύθηκε το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά απολαμβάνει ελάχιστη διεθνή υποστήριξη εκτός της Ιταλίας και της Τουρκίας.

Οι κύριοι αντίπαλοι τους, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, με επικεφαλής τον πρώην στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και με έδρα την Βεγγάζη, ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν ένα τουρκικό drone πάνω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Σεπτέμβριο.  Παράλληλα, δήλωσαν ότι κατέστρεψαν άλλο ένα τουρκικό drone την Τετάρτη το πρωί, σύμφωνα με τον Libyan Observer. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν αναφέρονται στο καταρριφθέν ιταλικό drone ή όχι.


​Ο Χαφτάρ απολαμβάνει την de facto αναγνώριση όχι μόνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς θεωρείται ένα πρόσωπο που θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου της Λιβύης, ανέφερε ένας εμπειρογνώμονας στο Sputnik.

Post a comment

 
Top