Η «ξεχασμένη» κατάρριψη Ιρανικού αεροσκάφους από πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ. | MOLWNLAVE.COM

0
Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ εκτοξεύει δύο πυραύλους εναντίον επιβατικού αεροσκάφους των Ιρανικών Αερογραμμών.
Αποτέλεσμα: 290 νεκροί και δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται από τη συντριβή της πτήσης 655 των Ιρανικών Αερογραμμών, η οποία καταρρίφθηκε από πύραυλο πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ. Και οι 290 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 66 παιδιά, σκοτώθηκαν ακαριαία, σε μία από τις χειρότερες τραγωδίες στον κλάδο των αερομεταφορών.

Δύο πύραυλοι από αμερικανικό πλοίο

Το ιρανικό Airbus A300 κατερρίφθη από πύραυλο του αμερικανικού πολεμικού πλοίου Vincennes, στις 3 Ιουλίου του 1988, καθώς εκτελούσε το δρομολόγιο Τεχεράνη — Ντουμπάι. Το αμερικανικό πλοίο εντόπισε στα ραντάρ του το ιρανικό αεροσκάφος και αμέσως προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πιλότο, προκειμένου να αναγνωρίσει την ταυτότητά του.Καθώς δεν λάμβαναν απάντηση, οι Αμερικανοί υπέθεσαν ότι το Airbus ήταν ιρανικό μαχητικό αεροσκάφος, τύπου F-14, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσουν δύο πυραύλους εδάφος-αέρους.
Ένας εξ αυτών βρήκε στόχο και «έκοψε» στα δύο το επιβατικό αεροπλάνο. Το Airbus διαλύθηκε αμέσως στον αέρα και τα συντρίμμια του έπεσαν στη θάλασσα, παρασέρνοντας στον θάνατο 290 άτομα.

Οι ναύτες του Vincennes επικαλέστηκαν ως δικαιολογία για την τραγωδία το γεγονός ότι οι πιλότοι της πτήσης 655 αγνόησαν τα επαναλαμβανόμενα μηνύματά τους. Ωστόσο, απέφυγαν να διευκρινίσουν ότι η προσπάθεια επικοινωνίας έγινε μέσω… στρατιωτικών και όχι συμβατικών συχνοτήτων.


Στα πρόθυρα του πολέμου

Εκείνη την περίοδο, όπως υπενθυμίζει ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, Γιούρι Λιαμίν, Τεχεράνη και Ουάσιγκτον βρίσκονταν στα πρόθυρα πολέμου, καθώς η κατάσταση στην περιοχή ήταν τεταμένη.

Τονίζει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της διαμάχης Ιράν-Ιράκ, οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει επανειλημμένες επιθέσεις εις βάρος ιρανικών πλοίων, καταστρέφοντας επτά οχηματαγωγά και προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε μία στρατιωτική φρεγάτα.

«Οι ΗΠΑ ήθελαν να καταδείξουν στο Ιράν ότι είχαν τη δυνατότητα να καταρρίψουν οποιοδήποτε αεροσκάφος, ακόμη και επιβατικό, εφόσον αυτό θεωρούταν απειλή για τα πλοία τους» υποστηρίζει ο αναλυτής.

Ο ίδιος προσθέτει επίσης, ότι μετά την πτώση της πτήσης 655, αρκετοί έκαναν λόγο για μία πολεμική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, αυτό που είχε ως αποτέλεσμα, ήταν η διακοπή των ιρανικών πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ.

«Η Τεχεράνη δεν μπορούσε να μάχεται σε δύο μέτωπα, θα ήταν αυτοκτονία» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Λιαμίν.

Η στήριξη των ΗΠΑ στο Ιράκ

Η κατάρριψη του ιρανικού αεροσκάφους θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα χειρότερα επεισόδια της 8ετούς ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ιράκ, η οποία οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το Vincennes βρισκόταν στην περιοχή του Κόλπου, έχοντας ως βασική αποστολή τη θωράκιση των εμπορικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου Τεχεράνης-Βαγδάτης, η στήριξη της Ουάσιγκτον στο Ιράκ ήταν πασιφανής, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην έντονη παρουσία του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο, έως τα μέσα του 1988.


Ήταν λάθος;

Ένας δεύτερος στρατιωτικής αναλυτής, ο Μιχαήλ Κχοντάριονοκ, καταθέτει μία διαφορετική άποψη, θεωρώντας πως «τα λάθη είναι αναπόφευκτα, ιδίως σε περιοχές, όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Βέβαια, όπως σπεύδει να προσθέσει, «είναι δύσκολο να μπερδέψει κανείς ένα επιβατικό αεροσκάφος με ένα μαχητικό». Ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση, όμως, ο Κχοντάριονοκ «βλέπει» περισσότερο έλλειψη επαγγελματισμού και ικανοτήτων, παρά δόλο.


Αμερικανικοί έπαινοι
Η Ουάσιγκτον από την πλευρά τους, ουδέποτε παραδέχθηκε το λάθος της και φυσικά, κανένας από το πλήρωμα του πλοίου δεν βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης. Αντίθετα, μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών βραβεύτηκαν και τιμήθηκαν για την «ορθή και επακριβή εκπλήρωση των στόχων της αποστολής τους».

Post a comment

 
Top