Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «απαγορεύσει» με νόμο τις συγκεντρώσεις και πορείες-Ωμή παραβίαση του Συντάγματος | MOLWNLAVE.COM

0
Στην ουσιαστική κατάργηση των δημόσιων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στοχεύει πλέον η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέρρευσαν στον φιλοκυβερνητικό τύπο, πρόκειται για μέτρα που δεν περιορίζουν απλώς την άσκηση του κατοχυρωμένου συνταγματικού δικαιώματος, αλλά οδηγούν στην κατάλυσή του με τους δυσμενείς και δυσβάστακτους όρους που απαιτεί και οι οποίοι καθιστούν εν τοις πράγμασι, απαγορευτική την πραγματοποίησή του.

Συγκεκριμένα, στη νέα νομοθεσία θα προβλέπει την προαναγγελία μίας συγκέντρωσης τουλάχιστον 48 ώρες πριν την πραγματοποίησή της.


Ακόμη προβλέπεται ο ορισμός του «υπεύθυνου συνάθροισης», αλλά και ειδικού εντεταλμένου της Αστυνομίας στον οποίο θα απευθύνεται.  Για τον υπεύθυνο της συνάθροισης  προβλέπονται αστικές και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που τελεσθούν επεισόδια και επέλθουν ζημιές σε τρίτους. 
Αυτό απλά σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε προβοκάτορας, που είναι αδύνατον να ελεγχθεί από τον διοργανωτή, θα μπορεί να προκαλεί με πράξεις βίας για τις οποίες, αντικειμενικά υπεύθυνος θα είναι ο διοργανωτής της συγκέντρωσης-πορείας.

Ακόμη θα υπάρχει «αναλογική κατάληψη δημόσιου χώρου», ώστε αυτή να μην είναι δυσανάλογη ούτε με το μέγεθος της διαδήλωσης, ούτε όμως, με τα σημεία που θα περάσει, αλλά και τις συνθήκες της συγκεκριμένης ημέρας.

Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα διάλυσης της συγκέντρωσης με δικαστική παρέμβαση, αλλά και η ενημέρωση του κοινού πριν και κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης. Το τελευταίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αφορά μία εφαρμογή παρόμοια με αυτή του 112 που θα ενημερώνει για την κίνηση στους δρόμους και θα δίνει οδηγίες στους πολίτες ποια σημεία να αποφεύγουν.
πηγη

Post a comment

 
Top