Σωτήρης Μουστάκας-Από την ΕΟΚΑ στο σανίδι. | MOLWNLAVE.COM

0
Τα εφηβικά του χρόνια και η συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ

Εκτός από την μεγάλη του αγάπη για το σανίδι έτρεφε βαθιά αισθήματα και για την πατρίδα του. Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ την περίοδο 1955 έως 1959, όπου, ως αγγελιοφόρος του Γεώργιου Γρίβα Διγενή, μετέφερε διαταγές στις ομάδες, και μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Μάλιστα, συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για περίοδο εφτά μηνών. Μόλις αποφυλακίστηκε τελείωσε το σχολείο και το 1958 αναχώρησε για την Αθήνα.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του είπε χαρακτηριστικά:

"Περάσαμε από τη μια στιγμή στην άλλη στην ενηλικίωση. Ήταν ένα διάστημα πολύ ωραίο, είχε εξάρσεις, είχε πατριωτισμό, είχε δράση. Διαβάζαμε λίγο, την κοπανούσαμε από το σχολείο συμμετέχοντας όπως μπορούσε ο καθένας στον αγώνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα".

Τα παιδικά του χρόνια και ο δρόμος προς την υποκριτική..

Κύπριος στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1940, στις Κάτω Πλάτρες της επαρχίας Λεμεσού. Είχε άλλα εφτά αδέλφια και ήταν το τελευταίο παιδί της πολυμελούς οικογένειάς του. Μεγαλώνοντας ο Σωτήρης, λάτρεψε τον Τσάρλι Τσάπλιν, αγάπησε την όπερα και την κλασσική μουσική και έμαθε να παίζει βιολί.

Η πρώτη του επαφή με τον κόσμο του θεάτρου έγινε το 1954, όταν παρακολούθησε μια θεατρική παράσταση του Νίκου Σταυρίδη στη Λεμεσό. Ήταν τότε, που η φλόγα της αγάπης του για το θέατρο άναψε μία και καλή και δεν έσβησε παρά μόνο όταν σταμάτησε η καρδιά του να χτυπά.

Μετά το τέλος της παράστασης, ο Μουστάκας πλησίασε τον Σταυρίδη και του είπε πως θέλει να γίνει κι αυτός ηθοποιός. Ο Σταυρίδης του πρότεινε να πάει στην Αθήνα να τον βρει. Τελειώνοντας το σχολείο και σε ηλικία 18 ετών έφυγε για την Αθήνα, με σκοπό να κυνηγήσει το όνειρό του, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.

Φτάνοντας, έπιασε δουλειά σ' ένα εστιατόριο ως σερβιτόρος, ενώ παράλληλα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια. Τότε γνώρισε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, την οποία νυμφεύθηκε το 1973 και με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Αλεξία.Την ίδια περίοδο πέρασε και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Post a comment

 
Top