Δάμασε τα Ιμαλάια, τον νίκησε ο κορωνοϊός Ο Έλληνας που πάτησε στην κορυφή και άφησε την τελευταία του πνοή από τον ιό. | MOLWNLAVE.COM

0

Ο Μιχάλης Τσουκιάς, ήταν ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να πατήσει στα Ιμαλάια, όμως δεν τα κατάφερε απέναντι στον κορωνοϊό και έφυγε σε ηλικία 64 ετών στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Όπως γράφει η εφημερίδα «Espresso», όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν δραστήριο και δυναμικό άνθρωπο. Το 1985 οργάνωσε την πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και ήταν ο αρχηγός της. Μάλιστα, υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Βουνού, δίνοντας μεγάλη ώθηση στον ελληνικό αλπινισμό, στην ορειβασία και στις δραστηριότητες βουνού.

Στις 22 Οκτωβρίου 1985 ήταν ένας από τους τέσσερις Έλληνες που βρέθηκαν στα 6.400 μέτρα, ένα βήμα πριν από την κατάκτηση των Ιμαλαΐων. Παρόλο που οι συνθήκες εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά δύσκολες, καθώς οι γνώσεις για τα βουνά ήταν ελάχιστες και οι επικοινωνίες πρωτόγονες.

Το ταξίδι τους ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο ξεκινώντας από το Νεπάλ. Λίγες μέρες αργότερα βρίσκονταν στην πόλη Ποκάρα, από όπου θα άρχιζαν την ορειβασία. Τα πράγματα ωστόσο, πήραν άλλη τροπή, με την αποθήκη τροφίμων να θάβεται τις πρώτες μέρες από το χιόνι. 

Το πιο τραγικό όμως ήταν, ότι δύο μέλη της αποστολής σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Ο Τσουκιάς μαζί με όσους είχαν απομείνει κατάφεραν με σκληρή προσπάθεια να μεταφέρουν τον έναν από τους βαριά τραυματίες σε ασφαλές σημείο, σώζοντάς τον από βέβαιο θάνατο. Αυτός ήταν και ο τραγικός επίλογος της αποστολής.

ΠΗΓΗ

Post a comment

 
Top