Οι στρατιώτες θα μπορούν να κάνουν χρήση όπλου κατά μεταναστών-Aλλαγή κανόνων εμπλοκής στην Πράσινη | MOLWNLAVE.COM

0
Mετά τον ΄Εβρο, η Τουρκία έχει στόχο και σκοπό να ''φορτώσει'' με μετανάστες και την Κύπρο....

H Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει εσωτερικές αναταραχές στα δύο κράτη του Ελληνισμού και αυτό είναι ξεκάθαρο, καθώς στα σλυνορα με την Βουλγαρία δεν υπάρχει ούτε ένας μετανάστης.

Παίρνει μέτρα η Κύπρος
Η έννοια παράνομη είσοδος θα έχει πλέον περίοπτη θέση. Όπως αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ, την Παρασκευή, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, αν δεν αλλάξουν δραματικά τα γεγονότα, θα δώσει πράσινο φως για αλλαγή των κανόνων εμπλοκής του στρατού που θα προσαρμοστούν στις επείγουσες ανάγκες λόγω μεταναστευτικού.

Με απλά λόγια, οι στρατιώτες που επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή θα μπορούν βάσει νέας οδηγίας να κάνουν ακόμη και χρήση όπλου, προειδοποιητικά πάντα, αν εντοπίσουν παράνομες εισόδους και παρά τις όποιες προσπάθειες δεν σταματούν οι μετανάστες. Πλέον, η πολιτική θα είναι η λεγόμενη πολιτική push back – αποτροπής εισόδου – και ως εργαλείο θα χρησιμοποιηθούν πέραν των κανόνων εμπλοκής που θα είναι το έσχατο η προειδοποίηση για σύλληψη λόγω παράνομης εισόδου.

Επίσης, σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, έχουν χαρτογραφηθεί οι κυριότερες τρύπες και σε αυτά τα σημεία, τρία με τέσσερα, θα αναπτυχθούν πιο ισχυρές δυνάμεις της Ε.Φ.

Βεβαίως, αυτό από μόνο του δεν μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις μια γραμμής μήκους 180 χλμ.

Όπως αναφέρει το ΣΙΓΜΑ, στο κυπριακό υπουργείο Άμυνας έχουν τρέξει με φοβερή ταχύτητα το ζήτημα των καμερών. Εντός του μήνα αν όλα εξελιχθούν βάσει προγράμματος, τελειώνει η αξιολόγηση και κλείνει η διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ.

Έτσι, θα καλυφθεί με σύστημα τελευταίας γενιάς το σύνολο της γραμμής καταπαύσεως του πυρός. Θα καλυφθεί μάλιστα με τρόπο που θα περιλαμβάνει το λεγόμενο early warning σε μεγάλο βάθος. Έγκαιρης δηλαδή προειδοποίησης για κινήσεις που, πέραν της στρατιωτικής τους σημασίας, θα έχουν σημασία και για ανταπόκριση και απόκρουση μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, περιορισμένη πρόσβαση στις ζωντανές εικόνες θα έχει και η αστυνομία για θέματα που την αφορούν.

Είναι ενέργειες που εντάσσονται σε ένα πακέτο μέτρων που η Κύπρος θέλει να προωθήσει άμεσα, ώστε να αποσυμπιέσει την κατάσταση.

Αυτό το πακέτο πέραν της ευρωπαϊκής στήριξης που ζητεί η Κύπρος και σε χρήματα και υλικοτεχνική υποδομή, περιλαμβάνει κυρίως την ετοιμασία ενός καταλόγου με ασφαλείς χώρες. Όσοι μετανάστες προέρχονται από αυτές τις χώρες δεν θα επιτρέπεται να ζητούν άσυλο.

Επίσης, θα αλλάξουν όλες οι δομές εξέτασης αιτήσεων ή προσφυγών για δραστική σύντμηση του χρόνου εξέτασης. Αυτές οι αποφάσεις θα κλειδώσουν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε νέα σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έτσι θωρακίστηκε ο Έβρος

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης διανυκτέρευσε στον Έβρο, όπου βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης. Χθες το πρωί, με τον προσωρινό Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού και διοικητή της 16ης Μεραρχίας, υποστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη, πέταξαν με ελικόπτερο αρχικά πάνω από τις Καστανιές, τη στιγμή που επικρατούσε ένταση με μετανάστες και δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας, που απέκρουσαν ακόμη μία οργανωμένη απόπειρα εισβολής στην Ελλάδα.

Οι δύο άνδρες, έχουν εξαιρετική συνεργασία χρόνια τώρα, αφού πριν ο κ. Λαλούσης αναλάβει χρέη ΓΕΣ ήταν Διοικητής του Δ’ΣΣ.

Καλά πληροφορημένες πηγές του enikos.gr αναφέρουν ότι ο ίδιος Αρχηγός ΓΕΣ, που έχει οργανώσει ένα μεγάλο τμήμα της αποτροπής των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, τον τελευταίο χρόνο, έδωσε εντολή άμεσης ενίσχυσης των Καστανέων αμέσως μόλις έγιναν αντιληπτές οι πρώτες κινήσεις από την Τουρκία, πριν ακόμη μεταφέρει ορδές μεταναστών στα σύνορα με την Ελλάδα. 


Αυτή η κίνηση τις πρώτες ώρες δημιούργησε ίσως το ισχυρότερο ανάχωμα στις παράνομες μεταναστευτικές ροές, με τις δυνάμεις των αστυνομικών εν συνέχεια να έχουν να επικεντρωθούν μόνο στα μέτωπα πίεσης, κυρίως στις Καστανιές.

Ο Υποστράτηγος Ιλαρίδης είχε ήδη δώσει εντολές για ενισχύσεις αρκετών «τυφλών» σημείων στα σύνορα, που ο ίδιος είχε εντοπίσει ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμότειχου, αλλά και στα ορεινά της Ροδόπης είχε χαρτογραφήσει σημεία συνάντησης ή καβάτζες διακινητών, τις οποίες φρόντισε να σπάσει με στρατιωτικά περίπολα.

Όμως, ξεχωριστό έργο διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει και η 12η Μεραρχία, με τον υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Αρχηγό είχε προχωρήσει σε δύο πολύ σημαντικές κινήσεις.

Η πρώτη ήταν η αύξηση των περιπολιών στο Δέλτα του Έβρου και η δεύτερη ήταν η εντολή διάνοιξης νέων τάφρων αλλά και οχυρωματικών έργων σε διάφορα σημεία των συνόρων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχηγός ΓΕΣ, έχει μελετήσει και νέα σχέδια, τα οποία είναι πολύ πιθανό να θέσει σε εφαρμογή σε περίπτωση κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά.

Post a comment

 
Top