Ναζί κύριε Ερντογάν είστε εσείς-Όταν η Ελλάδα πολεμούσε τον Χίτλερ η Τουρκία του πουλούσε χρώμιο. | MOLWNLAVE.COM

0
Την Τετάρτη το πρωί, ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αποκάλεσε γενικώς τους Έλληνες “Ναζί” επειδή δεν αφήνουν τους πρόσφυγες, μετανάστες απ’όπου γης και γενικώς κάθε καρυδιάς-καρύδι να περάσουν τα σύνορα κατά βούληση και να πάνε όπου θέλουν.

Είμαστε, λοιπόν, “Ναζί” και τα σύνορά μας ένα “Άουσβιτς” με συρματοπλέγματα και φράχτες και φρουρούς που καταπιέζουν τους ελεύθερους ανθρώπους και δεν τους αφήνουν να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά. Και το ακούμε αυτό από τα χείλη ενός εκλεγμένου αντιπροσώπου μιας χώρας που έχει φυλακίσει τους μισούς κρατικούς του υπαλλήλους, τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων, έχει καταπιέσει τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της χώρας -τους Κούρδους- της οποίας την ύπαρξη εξακολουθεί να αρνείται, έχει διεξάγει συστηματικές εθνοκαθάρσεις στις άλλες δύο μεγαλύτερες μειονότητες -τους Έλληνες και τους Αρμενίους- ενώ ο στρατός του εμπλέκεται σε εισβολή στο έδαφος δύο γειτονικών του χωρών -της Κύπρου και της Συρίας- και συνδέεται επιβεβαιωμένα σε ειδεχθή εγκλήματα πολέμου.

Στο μακρυνό 1940, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ναζιστικό καθεστώς δεν ήταν απλά “εγκάρδιες” αλλά αλληλένδετες. Προπολεμικά η Τουρκία δενόταν με συμμαχία με την Βρετανία και τη Γαλλία αλλά τον Ιούνιο του 1940 (αφού η Γαλλία έπεσε) έστειλε ενημέρωση πως δεν δεσμευόταν από συμφωνίες με κράτη που δεν υπήρχαν και κήρυξε ουδετερότητα. Ουδετερότητα, φυσικά, σήμαινε και αμεροληψία και άρνηση να λάβει το μέρος του ενός ή του άλλου αλλά αυτό δεν τηρήθηκε.

Αμέσως ξεκίνησε ένα “φλερτ” με την ναζιστική Γερμανία ενορχηστρωμένο από τον Γερμανό πρεσβευτή και πρώην καγκελάριο Φραντς φον Πάπεν. Αυτό οδήγησε στη σύναψη Συμφώνου μη Επιθέσεως (τα σύμφωνα αυτά ήταν ωραιοποιημένες συνθήκες συμμαχίας) που οδήγησε σε πιο ενεργό Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας τον Ιούνιο του 1941.

Οι αγαθές σχέσεις μεταξύ των δύο δικτατοριών (αμφότερα τα συστήματα εξουσίας ήταν μονοκομματικές κυβερνήσεις που εκλέγονταν χωρίς εκλογές υπό τον όρο της έκτακτης εθνικής ανάγκης) έγιναν πιο στενές λίγους μήνες αργότερα, όταν τον Οκτώβριο υπογράφηκε η “Συμφωνίες Κλώντιους”.

Με βάση αυτές, χιλιάδες τόνοι ορυκτών κι άλλων πρώτων υλών πουλήθηκαν στην Γερμανία για την κίνηση της βιομηχανίας της ξεπληρώνοντάς την με ατμομηχανές, εργοστασιακό εξοπλισμό και πολεμικό υλικό. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία προσέφερε Spitfire και χρήματα για να διεμβολίσει τις αποστολές ενίσχυσης της ναζιστικής βιομηχανίας και η Τουρκία κέρδιζε διπλά.


Φήμες πως το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε “πλυντήριο” μαύρου χρήματος για τις περιουσίες των Εβραίων, κρατών υπό κατοχή και άλλων “εχθρών του κράτους” όλο αυτό το διάστημα επιβεβαιώθηκαν μόλις το 1947 με το άνοιγμα των αρχείων της Reichsbank.

Τελικά, τον Απρίλιο του 1944, με τους Σοβιετικούς να έχουν μπει στα Βαλκάνια κόβοντας τη γεωγραφική σύνδεση με τον “συνεταίρο”, η Τουρκία έκοψε τις σχέσεις με τη ναζιστική Γερμανία και τον Φεβρουάριο του 1945 της κήρυξε και τον πόλεμο για να κερδίσει θέση στο τραπέζι των νικητών.

Post a comment

 
Top