Πλήρωμα της Frontex με Δανούς αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή του Ελληνικού λιμενικού | MOLWNLAVE.COM

0
Πλήρωμα Frontex: Το πλήρωμα από την Δανία αρνήθηκε να υπακούσει σε αμφιλεγόμενη διαταγή του Ελληνικού λιμενικού που θα έθετε ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Η αλλαγή εντολών από την πολιτική ηγεσία στα όρια του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας οδηγεί την Ελλάδα σε διεθνή απομόνωση και ανυποληψία, για χάρη μερικών περιθωριακών ακραίων

Πλήρωμα Frontex: Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen επισκέφθηκε την Τετάρτη τα ναυτικά περιπολικά Frontex που στελεχώνονται από Δανούς στην Κω. Εκεί, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο της Δανίας DR, πληροφορήθηκε ότι δανικά πληρώματα πρόσφατα αρνήθηκαν να υπακούσουν σε μια εντολή του Ελληνικού λιμενικού να ρίξουν πρόσφυγες πίσω στην θάλασσα με την επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα, πλαστική βάρκα τους.

Η Κοπεγχάγη συμμετέχει με δύο πλοία στην Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής της ΕΕ, στην Frontex. Από τον περασμένο Ιούνιο, έχει διαχειριστεί πάνω από 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι μέσα σε πρωτόγονα φουσκωτά, διασχίζουν τα στενά νερά μεταξύ Τουρκίας και Κω. Από τότε που η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, τα ναυτικά περιπολικά της Δανίας έχουν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή και τώρα δρουν ως μάτια και αυτιά για την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία αναλαμβάνει τον χειρισμό των περιστατικών με τα έμφορτα υποτυπώδη κι επικίνδυνα φουσκωτά με τα οποία ταξιδεύουν οι πρόσφυγες.
Αυτά περιέγραψε ο διοικητής επιχειρήσεων της Δανίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην υπουργό Άμυνας Trine Bramsen, η οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη τους 17 Δανούς στην αποστολή της Frontex στην Κω. Όπως διευκρίνισε ο διοικητής, οι τοπικές ελληνικές αρχές χειρίζονται σήμερα τα προσφυγικά και μεταναστευτικά σκάφη διαφορετικά από ότι στο παρελθόν και από τις εντολές που έχουν στην Δανία. “Οι διαταγές μας δεν είναι να κάνουμε δράσεις, ελιγμούς ή οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια” εξηγεί ο Jens Møller διοικητής επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει, τα ελληνικά περιπολικά σκάφη πλησιάζουν στα υπερπλήρη μεταναστευτικά σκάφη για να τα αποτρέψουν. Τα μεταναστευτικά σκάφη ρυμουλκούνται ή ωθούνται πίσω στην τουρκική πλευρά των θαλάσσιων συνόρων.
Πριν την αλλαγή των κανόνων οι Δανοί είχαν το καθήκον να βοηθήσουν και μεταφέρουν του πρόσφυγες σώους στην ξηρά. Τώρα αυτό άλλαξε και απλά πρέπει να παρακολουθούν και στο μέτρο του δυνατού να εντοπίζουν απομακρυσμένα σκάφη, να αναφέρουν στην «Ελληνική Ακτοφυλακή», που έρχεται και χειρίζεται τα περιστατικά. Και ο επικεφαλής της επιχείρησης Jens Møller, καθώς και ο καπετάνιος Jan Niegsch, επικεφαλής του στρατιωτικού πληρώματος, επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει εντολή να αποτρέψει τα μεταναστευτικά σκάφη να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.


πηγη

Post a comment

 
Top