Ο περίεργος και ύπουλος διευθυντής του Π.Ο.Υ. μπλεγμένος σε μεγάλα σκάνδαλα | MOLWNLAVE.COM

0

Λίγο πριν την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος πλέον ηγείται των ενεργειών που καταβάλλονται παγκοσμίως για τη μείωση της διασποράς του ιού, ήταν ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό.

Ο δρ. Τέντρος σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα δεν έχει ασκήσει ποτέ το επάγγελμα του γιατρού, είναι πολιτικός καριέρας που γεννήθηκε στη σημερινή Ερυθραία και ξεκίνησε να εργάζεται υπό την κομμουνιστική χούντα, το Ντεργκ.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» τη χρηματοδότησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού.

Λίγο πριν την εμφάνιση του νέου κοροναϊού, o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος πλέον ηγείται των ενεργειών που καταβάλλονται παγκοσμίως για τη μείωση της διασποράς του ιού, ήταν ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες υποθέσεις που είχε αναλάβει κατά το παρελθόν.

Λίγο μετά την εκλογή του στον ΠΟΥ, μια έκθεση στους The Times ανέφερε:

«Οι κινέζοι διπλωμάτες είχαν αγωνιστεί σκληρά για τον Αιθίοπα, χρησιμοποιώντας την οικονομική επιρροή του Πεκίνου και τον αδιαφανή προϋπολογισμό βοήθειας για να ενισχύσουν την υποστήριξη προς αυτόν από αναπτυσσόμενες χώρες».

Ο δρ Τέντρος κατηγορήθηκε, επίσης, ότι συγκάλυψε τρία διαφορετικά κρούσματα χολέρας το 2006, το 2008 και το 2011 αναφέροντας τα ως «διάρροια», ισχυρισμούς που απέρριψε ως «εκστρατεία σπίλωσης» από τον βρετανό αντίπαλό του.

Περαιτέρω αρχεία χρηματοδότησης των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι εκτιμώμενες συνεισφορές στον ΠΟΥ από την Κίνα έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά – από περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια το 2016 σε 38 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Την περίοδο περίπου της ανατροπής του Μαριάμ, ο δρ. Τέντρος έφυγε από την Αιθιοπία και πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε στο London School of Hygiene & Tropical Medicine από το οποίο αποφοίτησε με Master of Science στην Ανοσολογία των Λοιμωδών Νοσημάτων το 1992. Συνέχισε τις σπουδές του πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ λαμβάνοντας το διδακτορικό του το 2000.Post a comment

 
Top