Αλβανία και Ρουμανία συνεργάζονται για να αποδυναμώσουν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ενώ η κυβέρνηση μας κοιμάται. | MOLWNLAVE.COM

0
Η Ρουμανική βουλή επέτρεψε στη βλαχόφωνη ελληνική μειονότητα στη νότια Αλβανία γνωστούς ως Βλάχους (Βλάχοι) να αποκτήσουν Ρουμανική υπηκοότητα.
Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο για να αποκτήσει κάποιος τη Ρουμανική υπηκοότητα εκτός από την καταγωγή του να είναι  Βλάχικη πρέπει επίσης να γνωρίζει τη Ρουμάνικη γλώσσα και να έχει κάποια στοιχειώδη γνώση του Ρουμάνικου πολιτισμού.
Αν και η πλειοψηφία των  Βλάχων στην Αλβανία ταυτίζονται ως Έλληνες η Ρουμανία εργάζεται πολύ σκληρά για να τους  Ρουμανοποιήσει. 
Το 2013 άνοιξε ένα Ρουμανικό Κέντρο Πληροφόρησης στην πόλη της Κορυτσάς (Κορυτσά, Αλβανικά: Korçë), το οποίο διδάσκει τη Ρουμανική γλώσσα τον πολιτισμό και την κληρονομιά δωρεάν -και επιπλέον προσφέρει ακόμη και σε μερικούς μαθητές δωρεάν ταξίδι στο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Ρουμανία.
Η Κορυτσα θεωρείται ένα από τα κέντρα της ελληνικής κοινότητας στη Βόρεια Ήπειρο.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ρουμάνοι που είναι βλάχοι υπάρχουν μόνο σε μέρη όπου ιδρύονται σχολεία Ρουμανικής γλώσσας με την ευλογία της Αλβανικής κυβέρνησης προκειμένου να ασκήσει πίεση στην ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο (περίπου 300.000 άτομα) και να ελέγξει την κοινωνική αφύπνιση του Ελληνισμού, η Αλβανία αναγνώρισε μειονότητα Ρουμάνων-Βλάχων το 2012.

Η Ρουμανία πιστεύει ότι επειδή οι Βλάχοι μιλούν μια γλώσσα παρόμοια με τη Ρουμανική στην πραγματικότητα είναι Ρουμάνικα και όχι Ελληνικά.
Η Αλβανία γνωρίζει ότι η Βόρεις Ήπειρος επιδιώκει ένωση με την Ελλάδα η αποδυνάμωση της Ελληνικής ταυτότητας με ισχυρή υποστήριξη από τη Ρουμανία εξυπηρετεί μια ισχυρή ατζέντα και για τις δύο χώρες τους.
Η Αλβανία αποδυναμώνει την Ελληνική μειονότητα ενώ η Ρουμανία μπορεί να αυξήσει την ιθαγένεια καθώς ο πληθυσμός της συνεχίζει να μειώνεται.
Στην πραγματικότητα η Αλβανία και η Ρουμανία συμμαχούν σε μια αντι-ελληνική δράση.
Οι Greek City Times μίλησαν αποκλειστικά με τον Mikel Mihallari, έναν Βλάχο από την Κορυτσα.

Όταν ρωτήθηκε από τους Greek City Times εάν η πλειοψηφία των Βλάχων ειναι Έλληνες οι Ρουμάνοι  είπε χωρίς αμφιβολία ότι «Είμαστε Έλληνες. Η καταγωγή μας προέρχεται από τα βουνά της Πίνδου και ιστορικά είμαστε πάντα δίπλα-δίπλα με άλλους Έλληνες είτε πρόκειται για μάχη είτε για τη δημιουργία οικογενειών μαζί. "
Είπε στους Greek City Times ότι η Ρουμανία έχει ένα προξενείο στην πατρίδα του στην Κορυτσά και μερικές φορές έχουν κάποια πολιτιστικά βράδια, «αλλά μόνο μικρά».
«Οι περισσότεροι Βλάχοι στην Κορυτσά ειναι  Έλληνες, καθώς έχουμε γενιά μετά γενιά», είπε.Ο Μιχαλάρι λέει ότι μόνο ένας μικρός αριθμός Βλάχων αναγνωρίζεται ως Ρουμάνοι που ζουν με την ελπίδα να πάρεουν ένα Ρουμανικό διαβατήριο.
Δήλωσε επίσης ότι η Ρουμανία θέλει να «πάρει την ιστορία μας και να προκαλέσει προβλήματα λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ δυνατή και ότι η πραγματική μας ταυτότητα είναι απο Ρουμάνια.

Post a comment

 
Top