Η πυραυλάκατος «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» εντάχθηκε επίσημα σε υπηρεσία! (Εικόνες) | MOLWNLAVE.COM

0
Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών επί του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης της πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ).

Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνιος Οικονόμου.
Στην ομιλία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για την παράδοση της πυραυλακάτου, μιας υπερσύγχρονης μονάδας κρούσης που θα βοηθήσει το ΠΝ να προβάλει ναυτική ισχύ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος έδωσε εύσημα στο προσωπικό του ΠΝ και τους εργαζομένους των Ναυπηγείων Ελευσίνας και εξέφρασε την ευχή τα τελευταία να είναι σε θέση στο μέλλον να ναυπηγήσουν και άλλα πλοία για το Ναυτικό. Τέλος, έκανε γνωστό πως υπάρχουν ήδη αρκετές προτάσεις για την πρόσκτηση νέων πολεμικών πλοίων, που τυγχάνουν επεξεργασίας από το Επιτελείο, ενώ επανέλαβε πως η προσπάθεια για την πρόσκτηση νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια έχει πλέον ξεκινήσει.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος τόνισε την ικανοποίησή του για την ένταξη του πλοίου σε υπηρεσία. Υπενθύμισε την υπέρτατη θυσία του Υποπλοιάρχου Καραθανάση στις 31 Ιανουαρίου 1996 και ζήτησε από τον κυβερνήτη, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα να υπηρετήσουν με πάθος, σθένος, πειθαρχία, ήθος και υψηλό φρόνημα. Να παραμείνουν σε διαρκή εγρήγορση, έτοιμοι να πλεύσουν πάση δυνάμει και μεθ’ ορμής ακαθέκτου όταν και όπου απαιτηθεί, προς υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Πετράκης επανέλαβε πως είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος (σ.σ: αφού εκκρεμεί η παράδοση του έβδομου και τελευταίου πλοίου) και προανήγγειλε την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών, ώστε να επιτευχθεί η αμεσότερη επιχειρησιακή αξιοποίηση της πυραυλακάτου από τον Στόλο. Τέλος, υπογράμμισε πως οι προσπάθειες για τη θωράκιση του Στόλου, μέσω της πρόσκτησης νέων μονάδων και του εκσυγχρονισμού των παλιών είναι διαρκείς, παρά τους όποιους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Η πυραυλάκατος «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» έλαβε την ονομασία της από τον Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, ο οποίος έπεσε στο καθήκον μαζί με τους Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996, στην κρίση των Ιμίων. Η «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» είναι μία από τις τελευταίες δύο Super Vita και μεταφέρει οκτώ φονικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block III, που μπορούν να χτυπήσουν εχθρικό πλοίο σε απόσταση 180km.


πηγη

Post a comment

 
Top