«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται τον κορωνοϊό για να περιορίσει τα δικαιώματα των πολιτών» λέει ο Βελγικός τύπος | MOLWNLAVE.COM

0
Άρθρο της Βελγικής «La Libre» που υπογράφει Ελληνίδα ομογενής 
Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται τη δημοτικότητά του για να περιορίσει τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης, υποστηρίζει δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας που σημαίνει ότι έχει και υψηλή απήχηση στις Βρυξέλλες.

Έτσι στη σημερινή La Libre με την υπογραφή της Angelique Kourounis και τίτλο “Με πρόσχημα τον κορωνοϊό” όπως μεταδίδει το Έθνος τα διεθνή ΜΜΕ καταφέρονται κατά της ελληνικής κυβέρνησης και για τα μέτρα που λαμβάνουν με αφορμή τον κορωνοϊό.

Εκτιμώντας ότι η λιποθυμία ενός κοριτσιού στη Ρόδο από πείνα επανέφερε στο μυαλό των Ελλήνων το φάσμα της λιτότητας, η συντάκτρια σημειώνει ότι υπό με πρόσχημα τη μάχη κατά της πανδημίας, η φιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας έλαβε μέτρα, τα οποία φέρνουν στη μνήμη τα μέτρα που είχαν επιβληθεί την περίοδο από 2010 μέχρι 2019. Υπ’ αυτή την έννοια, τα 800 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού θεωρούνται ως “δούρειος ίππος”. Η συνδικαλίστρια αρχαιολόγος Δήμητρα Κουτσούμπα πιστεύει ότι αυτό το επίδομα “είναι στην πραγματικότητα μία μεταμφιεσμένη μείωση μισθού”. Και εξηγεί: “Αυτό αντιστοιχεί σε 534 ευρώ ανά μήνα, λιγότερο δηλαδή από τα 650 ευρώ, στα οποία είχε ανεβάσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον κατώτατο μισθό”.

ην ίδια ώρα οι εργοδότες μπορούν κατά βούληση να απασχολούν τους εργαζόμενους δύο εβδομάδες τον μήνα για μισθό μειωμένο κατά 50% και αυτό για διάρκεια 9 μηνών.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για αύξηση μισθών, ο Δημήτρης Κουφοβάλης, συνδικαλιστής των εποχικών υπαλλήλων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, λέει: “Οι παλιές διαπραγματεύσεις έχουν ακυρωθεί. Ξεκινάμε συζητήσεις από τα 1.360 ευρώ και εκείνοι ξεκινούν από τα 800 ευρώ, που είναι λιγότερα απ’ όσα παίρνουμε”.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι η Αθήνα έλαβε 17,5 δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, βοήθεια που έφτασε τα 24 δισ. ευρώ μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Παρά τη βοήθεια αυτή, πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μπήκαν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Όλοι φοβούνται μήπως απολυθούν. Και έχουν κάθε λόγο: Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ανεργία θα φτάσει στο 20% τον Σεπτέμβριο και ύφεση της τάξης του 8%.

Ο Γενικός Γραμματέας των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού βλέπει στον νόμο αυτό μία γενικότερη προσπάθεια για κοινωνικό έλεγχο: “Η καταστολή που βλέπουμε σε όλους τους δημόσιους χώρους, κατά των προσφύγων, των διαδηλωτών, υπό το πρόσχημα του κορωνοϊού, αποτελεί απλώς μία γενική πρόβα για το τι θα συμβεί, όταν οι Έλληνες κατέβουν στους δρόμους. Δύο κρίσεις, η μία μετά την άλλη, είναι πολλές, ακόμα και για εμάς”.

πηγη

Post a comment

 
Top