Κατηγορούμενοι επειδή αντέδρασαν σε απόπειρα λιντσαρίσματος (Βίντεο) | MOLWNLAVE.COM

0
Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι δύο προσαγωγές πολιτών το βράδυ της Πέμπτης στο Μεταξουργείο, όταν όντας παρόντες μπροστά σε απόπειρα λιντσαρίσματος φερόμενου ληστή, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αδικήματα, επειδή δεν σιώπησαν μπροστά στο μένος φερόμενων θυμάτων του. Οι «αγανακτισμένοι» πολίτες επιχειρούσαν να χειροδικήσουν εναντίον του δεμένου άνδρα, ακόμα και με την παρουσία της αστυνομίας, με την αστυνομία να προχωράει τελικά στην προσαγωγή των δύο ατόμων που ζητούσαν ψυχραιμία, ένας εκ των οποίων έπεσε και θύμα βιαιοπραγίας από τους πολίτες.

Αντιμέτωποι με αδικήματα όπως της βίας κατά αστυνομικού υπαλλήλου, απόπειρα απελευθέρωσης κρατούμενου και απείθεια βρίσκονται δύο άτομα, καθώς το βράδυ της Πέμπτης είχαν την ατυχία να γίνουν μάρτυρες της απόπειρας λιντσαρίσματος ενός άνδρα, τον οποίο κατηγορούσε ομάδα πολιτών πως προηγουμένως είχε προχωρήσει σε κλοπή σε βάρος τους. Η επιθετικότητα των πολιτών, ακόμα και με την παρουσία της αστυνομίας, ανάγκασε τα δύο άτομα να διαμαρτυρηθούν, με αποτέλεσμα να προσαχθούν από την αστυνομία μαζί με τον φερόμενο ληστή, ενώ τα ξημερώματα της Παρασκευής, η προσαγωγή τους μετατράπηκε σε σύλληψη.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μεταξουργείο, λίγο μετά τις 22.00, όταν ομάδα πολιτών επιχειρούσε να λιντσάρει έναν άνδρα που φέρεται προηγουμένως να είχε κλέψει την τσάντα μίας γυναίκας εξ αυτών, με κάποιους άλλους να κρατούν τον άνδρα μέχρι να έρθει η αστυνομία, και να εμποδίζουν τους πολίτες να βιαιοπραγήσουν εναντίον του.
Στο βίντεο που δημοσιεύει το TPP φαίνονται οι πολίτες που «προστατεύουν» τον ακινητοποιημένο φερόμενο ληστή, ενώ η ομάδα πολιτών προσπαθεί να του επιτεθεί. Στο βίντεο ακούγονται κάποιοι εξ αυτών να τον βρίζουν, την ώρα που ένας άνδρας που τον κρατά ακινητοποιημένο του ζητά να επιστρέψει τα κλοπιμαία, ενώ όλοι μαζί περιμένουν την αστυνομία:
Στη συνέχεια, από το σημείο περνούσε το ένα από τα δύο άτομα που συνελήφθησαν, το οποίο βλέποντας την ομάδα πολιτών να κινείται επιθετικά κατά του άνδρα που φαίνεται αριστερά στο παραπάνω βίντεο, διαμαρτυρήθηκε και τους κάλεσε να περιμένουν την αστυνομία που είχε ήδη κληθεί. Αμέσως μετά, στο σημείο βρέθηκε ο αστυνομικός φρουρός του ξενοδοχείου καραντίνας Stanley, ο οποίος πέρασε χειροπέδες στον φερόμενο ληστή και αποφάσισε να τον μεταφέρει με τα πόδια προς το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στο παραπάνω στενό.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι πολίτες που επιχειρούσαν προηγουμένως να λιντσάρουν τον φερόμενο ληστή είχαν αυξηθεί σε περίπου έξι, συνεχίζοντας να προσπαθούν να κινηθούν εναντίον του, στρέφονται κατά του περαστικού ατόμου που συνέχιζε να τους καλεί να μην τον χτυπούν, αφού πια ήταν ήδη δεμένος με χειροπέδες και τον κρατούσε ο αστυνομικός. Οι πολίτες αντέδρασαν στις εκκλήσεις του ατόμου χτυπώντας το στο κεφάλι, γεγονός που είδαν οι θαμώνες ενός μπαρ έξω από το οποίο περνούσαν εκείνη τη στιγμή, αναγκάζοντας αρκετούς εξ αυτών να διαμαρτυρηθούν προς τον αστυνομικό.

Δευτερόλεπτα αργότερα, όλοι μαζί οι παραπάνω βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο Stanley, όπου λίγες στιγμές μετά κατέφθασαν και πέντε μηχανές της αστυνομίας. Πλέον, ο αστυνομικός έχει καθίσει στην είσοδο του ξενοδοχείου τον φερόμενο ληστή, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας επιχειρούσαν να αποκλείσουν την είσοδο του ξενοδοχείου, και να απωθήσουν τον κόσμο που διαμαρτυρόταν για την απάθεια της αστυνομίας απέναντι στη βία κατά του συλληφθέντα.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται πολίτες να διαμαρτύρονται έντονα στην αστυνομία ρωτώντας «γιατί λιντσάρουν οι κύριοι έτσι;», ενώ ακούγεται ένας άλλος να λέει «είσαι τρελός ρε; βαράτε δεμένο άνθρωπο; τον πιάσατε, τέλος!». Μία άλλη γυναίκα ακούγεται επίσης να λέει «τον έχετε τον άνθρωπο κάτω και τον βαράτε». Όλα αυτά με την παρουσία της αστυνομίας, όπως φαίνεται στο βίντεο.
Στη συνέχεια, ένας από τον όχλο -πλέον- που προσπαθούσε να λιντσάρει τον φερόμενο ληστή, υποδεικνύει στον παραπάνω αστυνομικό το περαστικό άτομο ως τον άνθρωπο που προσπαθούσε να εμποδίσει τη σύλληψη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ήταν εκείνος που τον χτύπησε. Ο περαστικός, χωρίς να έχει καταλάβει τι συμβαίνει και γιατί ο αστυνομικός κινείται επιθετικά εναντίον του, προσαγάγεται βιαίως, του περνάνε χειροπέδες και τον βάζουν να καθίσει στο πεζοδρόμιο της εισόδου του ξενοδοχείου, δίπλα στον φερόμενο ληστή.

Στη συνέχεια, πολίτες συνέχιζαν να διαμαρτύρονται, ενώ εμφανίζεται ένας αστυνομικός που επιχειρεί να τα απωθήσει βίαια, φωνάζοντας «Πούλο! Πούλο! Εγώ δεν παίζω» και σπρώχνοντάς τα, όπως φαίνεται στο βίντεο παρακάτω. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως από πάνω από τους δύο -πλέον- δεμένους με χειροπέδες βρίσκονταν αρκετοί άνθρωποι που κινούνταν ανάμεσα στους αστυνομικούς, όπως ο άνδρας που φαίνεται στο βίντεο, ο αστυνομικός εμφανίζεται να απωθεί μόνο τα άτομα που διαμαρτύρονται για τα όσα συμβαίνουν.Ακολούθως, στο σημείο έφτασαν επιπλέον ενισχύσεις της αστυνομίας, με πέντε ακόμα μηχανές και ένα βαν. Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα άτομο που βιντεοσκοπούσε όλο το σκηνικό, βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν εκ των αστυνομικών, με πρόφαση πως βιντεοσκόπησε το πρόσωπό του. Το άτομο απάντησε πως πως έχει δικαίωμα να βιντεοσκοπεί σε δημόσιο χώρο, με τον αστυνομικό να της απαντά πως «έχεις δικαίωμα να βιντεοσκοπείς το σήμα μου, αλλά όχι το πρόσωπό μου», επικαλούμενος τα προσωπικά του δεδομένα. Το άτομο επέμεινε πως είναι δικαίωμά του να βιντεοσκοπεί, με τους αστυνομικούς να προχωρούν και στη δική της προσαγωγή, παρότι πλέον το άτομο υποστήριζε πως είχε διαγράψει το βίντεο.

Τελικά, ο φερόμενος ληστής και τα δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, όπου παρέμειναν όλο το βράδυ, με την αστυνομία να ανακοινώνει νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής πως η προσαγωγή τους μετατρέπεται σε σύλληψη, με τα δύο άτομα να αντιμετωπίζουν ποικίλες κατηγορίες.

(UPD: Κατόπιν ενημέρωσης, μετά την ακρόασή τους και την εξασφάλιση προθεσμίας από εισαγγελέα για το Σάββατο στις 12, το άτομο που επιχείρησε να αποτρέψει το λιντσάρισμα αντιμετωπίζει κατηγορία απρόκλητης σωματικής βλάβης κατόπιν μήνυσης ενός εκ των «αγανακτισμένων» στην οποία απάντησε με αντιμήνυση για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση, καθώς και για σωματική βλάβη, κατά αγνώστου. Παράλληλα, το άτομο που βιντεοσκοπούσε, βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατηγορία της βίας κατά αστυνομικού υπαλλήλου, της απείθειας και της απόπειρας απελευθέρωσης κρατούμενου, ενώ και αυτό το άτομο προχώρησε σε μήνυση για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδορκία).

Κομβικό ρόλο φέρεται να έπαιξαν οι καταθέσεις των «αγανακτισμένων» πολιτών, κατά των οποίων, παρότι και οι δύο προσαχθέντες είχαν ενημερώσει από νωρίς πως επιθυμούν να καταθέσουν μήνυση, η αστυνομία τους επέτρεψε να φύγουν. Σημειώνεται ακόμα πως η πλευρά των δύο κατηγορούμενων -πλέον- ατόμων καταγγέλλει πως από την πλευρά της αστυνομίας υπήρξαν μεθοδεύσεις ώστε να καταθέσουν πρώτα οι μάρτυρες και μετά οι αστυνομικοί που εμπλέκονταν στο περιστατικό, πριν απευθυνθούν στους δύο, ενώ προβληματισμό προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίστηκαν από τη διοίκηση του τμήματος.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί κατηγορούσαν τα δύο άτομα πως ήταν εκείνα που πήγαν να αυτοδικήσουν, τονίζοντας πως αυτό που συμβαίνει είναι παραδειγματικό και πως «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», καθώς «όταν η αστυνομία κάνει συλλήψεις, κανείς δεν παρεμποδίζει».
πηγη

Post a comment

 
Top