H Ρωσία θα θεωρήσει κάθε επερχόμενο πύραυλο ως πυρηνικό και θα απαντήσει με πυρηνικά | MOLWNLAVE.COM

0
Οποιοσδήποτε βαλλιστικός πύραυλος κατευθύνεται προς την Ρωσία θα εκληφθεί ως πυρηνικός και η απάντηση θα είναι πυρηνικά αντίποινα. Η ωμή αυτή προειδοποίηση σε άρθρο της εφημερίδας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «Κράσναϊα Ζβιεζντά» (Ερυθρός Αστέρας) βασικά απευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη νέων μη πυρηνικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.

Η σαφής θέση της Μόσχας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ο σχεδιασμός πυρηνικής αποτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Ιούνιο προβλέπει την χρήση πυρηνικών ως απάντηση στην προσβολή καίριων κυβερνητικών κτηρίων και στρατιωτικών υποδομών, έστω και με συμβατικά όπλα.
Στο άρθρο του «Ερυθρού Αστέρα» οι αξιωματικοί του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ταξίαρχος Αντρέι Στερλίν και Συνταγματάρχης Αλεξάντερ Χρυπίν σημειώνουν ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης δεν δύναται να γνωρίζει εάν ένας επερχόμενος πύραυλος φέρει πυρηνική ή συμβατική κεφαλή, οπότε ο Στρατός θα θεωρήσει πως ισχύει το χειρότερο σενάριο. «Η πληροφορία για την εκτόξευση του πυραύλου θα μεταδοθεί αυτομάτως στην στρατιωτικο-πολιτική ηγεσία η οποία και θα αποφασίσει το φάσμα των αντιποίνων με πυρηνικές δυνάμεις, αναλόγως της εξελισσόμενης κατάστασης» υπενθυμίζουν.
Η ρωσική αντίδραση αντικατοπτρίζει τις χρόνιες ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών όπλων με δυνατότητα εξουδετέρωσης βασικών στρατιωτικών assets και κυβερνητικών εγκαταστάσεων χωρίς να καταφύγουν σε πυρηνικό πλήγμα. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να προλάβουν οι Ρώσοι.


Σύμφωνα με το νέο ρωσικό δόγμα πυρηνικής αποτροπής, η Ρωσία θα απαντήσει με τα μέσα που διαθέτει σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης ή επίθεσης με συμβατικά όπλα που θα «απειλούν την ίδια την ύπαρξη του κράτους». Το σχετικό έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς καταστάσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πυρηνική αντιπαράθεση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.


Μάλιστα για πρώτη φορά αναφέρεται ότι η Ρωσία δύναται να κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου εάν λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες» για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων κατά εδαφών της ή συμμάχων της όπως επίσης και στην περίπτωση πλήγματος σε «ζωτικής σημασίας κυβερνητικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η εξουδετέρωση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία διεξαγωγής αντιποίνων από τις πυρηνικές της δυνάμεις».

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται σε νέο μεταψυχροπολεμικό ιστορικό χαμηλό με αφορμή την κρίση στη Ουκρανία, τις κατηγορίες για ανάμιξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και πλείστες άλλες διαφορές, όπως το αμερικανικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας και τα σχέδια της Ουάσιγκτον να θέσει όπλα σε τροχιά. Μια τέτοια δυνατότητα, υποστηρίζουν οι Ρώσοι, θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να πλήξουν την Ρωσία ατιμωρητί ελπίζοντας να αποφύγουν επίθεση αντιποίνων.


«Η Ρωσία έχει περιγράψει τις «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν συμβουλεύουμε κανέναν να περάσει» γράφει χαρακτηριστικά η «Κράσναϊα Ζβιεζντά» σχετικά με το νέο δόγμα αποτροπής. «Εάν κάποιος δυνητικός αντίπαλος τολμήσει να το κάνει, η απάντηση αναμφίβολα θα είναι καταστροφική. Οι λεπτομέρειες των αντιποίνων, πού, πότε και πόσο πολύ, θα προσδιορισθούν από την ηγεσία της Ρωσίας» τονίζει. Η «ρωσική Αρκούδα» βρυχάται ή είναι ιδέα μου;

Αλέξανδρος Θεολόγου
πηγη

Post a comment

 
Top